Vergeturile

Vergeturile sunt leziuni ale pielii ce apar ca rezultat al deteriorarii si ruperii fibrelor elastice si al reducerii sintezei colagenului pe suprafata tesutului cutanat unde se gasesc. Profunzimea lor atinge, de cele mai multe ori, toate straturile pielii, fapt care explica de ce tratamentul le poate doar ameliora aspectul, insa nu le poate indeparta complet. Zonele cel mai des afectate sunt abdomenul, sanii, fesele, soldurile, gambele si bratele. Vergeturile sunt de doua feluri:

vergeturi imature: au, de obicei, pana la 6-12 luni, sunt rosu-violacee si evolueaza in dimensiuni si forma
vergeturi mature: cele cu peste 12 luni, sunt alb-sidefii si nu isi mai modifica aspectul

De cele mai multe ori, cauzele sunt "fiziologice": schimbarile rapide ale corpului aparute la pubertate (un rol important in aparitia lor avandu-l si modificarile hormonale caracteristice acestei varste), cresterea in greutate din timpul sarcinii (pana la 80% din femeile insarcinate fac vergeturi) sau un regim alimentar drastic.

Si anumite afectiuni pot duce la aparitia vergeturilor: obezitatea, un dezechilibru al glandelor suprarenale (sindrom Cushing) sau boli de piele care presupun folosirea indelungata a cremelor cu corticosteroizi (Fluocinolon, Nidoflor, Dermovate, Elocom etc). Aceste produse duc, in timp, la subtierea pielii si la scaderea elasticitatii acesteia.

Exista persoane predispuse sa faca vergeturi, acestea avand un colagen "mai slab". De exemplu, daca sora sau mama au facut vergeturi in timpul sarcinii, este foarte posibil sa ti se intample si tie.

Prevenire:
1. Evitarea ingrasarii si a slabirii bruste.
2. Evitarea corticosteroizilor.
3. Nu exista o legatura directa intre alimentarie si aparitia vergeturilor, insa printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitaminele si mineralele necesare, ne putem mentine greutatea in anumite limite si, in plus, pielea va fi elastica si capabila sa suporte anumite variatii de volum.
4. Hidratarea printr-un aport zilnic de lichide corespunzator.
5. Masajul regulat si mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii prin folosirea unor produse ce contin vitaminele A, E, colagen si elastina, cu rol in refacerea tesuturilor.
6. Exercitiile fizice regulate nu pot inlatura vergeturile deja aparute, insa contribuie la prevenirea aparitiei lor, prin mentinerea tonusului pielii.

Tratament:
1. Produsele cosmetice au o eficienta limitata. Ingredientele active sunt, in general, vitaminele A, D, colagenul, elastina si alfa si beta hidroxi-acizii care inlatura straturile superficiale ale pielii si stimuleaza regenerarea celulara. Aceste produse nu dau rezultate in cazul vergeturilor mature.

2. Tratamentul laser. Principiul este distrugerea tesutului afectat, care se va reface in mod normal. Este o alternativa eficienta in stadiile incipiente, avand rezultate mai slabe in cazul vergeturilor deja albe. Sunt necesare mai multe sedinte.

3. Peelingurile chimice sau mecanice actioneaza pe acelasi principiu al indepartarii straturilor superioare ale pielii si vindecarea acesteia in mod controlat.

4. Excizia chirurgicala este indicata atunci cand exista zone intinse cu piele flasca si vergeturi multiple, asa cum se intampla dupa nastere sau dupa o scadere importanta in greutate. Excizia poate fi limitata la abdominoplastie sau extinsa la un lifting corporal total.

5. Ultrasunetele ajuta intr-o anumita masura refacerea fibrelor conjunctive, cu rol in sustinerea pielii. De asemenea, sunt necesare sedinte multiple.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...